Tervetuloa hyvä ystävät, Sibelius Korppoossa festivaali järjestetään tänä kesänä jo 23 kertaa tässä kauniissa aurinkoisessa saaristo-ympäristössä. Kesän festivaalin 19-21.7 teema on “Sibelius ja Béla Bartók”. Konserttien lukumäärä tulee olemaan neljä kappaletta, kolme konserttia Korppoon kartanossa ja yksi konsertti Norrskatan kirkossa, yhteistyössä Norrskata Kulturvänner rf:n kanssa Tämän lisäksi järjestämme sunnuntaina keskellä päivää jo perinteisen tervehdys-tilaisuuden Sibelius patsaalla, jonka yhteydessä kuullaan myös musiikkia.

Olemme iloisia siitä että voimme jälleen toivottaa tervetulleiksi Korppooseen upeita kansainvälisesti ansioituneita muusikkoja – jotkut heistä vierailevat Korppoossa ensimmäistä kertaa.

Toivotan Teille arvoisa yleisö nautinnollisia ja henkilökohtaisia elämyksiä kauniissa Korppoon kartanossa ja Norrskatan kirkossa Jean Sibeliuksen ja Béla Bartókin musiikin merkeissä.

Petri Kirkkomäki

Toiminnan johtaja

Sibelius i Korpo – Sibelius Korppoossa festivaali

Lisätietoja: petri.kirkkomaki@kolumbus.fi, puh. 0400-708 878


IMG_6762.jpg

Taiteellisen johtajan tervehdys

Sibelius Korppoossa festivaali järjestetään tänä vuonna viikonlopulla 14–16.7 2023. Kesän teemamme on ”Sibelius sävellyspajassaan ”. Kuinka Sibelius loi tyylillisesti ylivertaiset teoksensa; seitsemän sinfoniaa ja paljon muutakin? Konserttivieraat saavat kuulla kuinka Sibeliuksen mestariteokset vertaantuvat Korppoo kesien 1886-1887 aikaisiin teoksiin sekä tärkeiden Helsingin musiikkiopiston opiskeluaikojen 1885-1889 aikana sävellettyihin teoksiin. Korppoon aikaiset teokset enteilevät monia myöhempiä tyylipiirteitä ja pursuvat omaa vahvaa luomisen energiaansa.

Poimintoja ohjelmasta:

14.7 iltahämäräkonserteissa klo 18 ja 20 esitetään pari osaa Sibeliuksen fantasiasta Kaiho (Korppoo 1887) – tässä teoksessa Sibelius käytti laveasti sykkivää 3/2 tahtia jota hän myöhemmin käytti menestyksekkäästi viidennessä sinfoniassaan, lisäksi sellisti mm. Helen Lindén-Pons esittää tunnetun selloteoksen samassa 3/2 tahdissa myöhemmin ohjelmassa. Ranskalainen viulisti Olivier Pons soittaa Griegin viulusonaatin nro 2 – Griegillä oli suuri tyylillinen vaikutus nuoreen Sibeliukseen.

Mezzosopraano Ida Wallén on asunut, opiskellut ja työskennellyt Saksassa, joten sopii enemmän kuin hyvin että hän esittää Sibeliuksen saksankieliset laulut opus 50. Iltahämäräkonsertit päättää ”Valse triste yössä”.

15.7 vietetään Norrskata-päivää konsertilla Norrskatan kirkossa klo 15.00, jolloin tietysti esitetään Hafträsk-trio, jonka Sibelius sävelsi Norrskatassa kesällä 1886. Trio Pons/Lindén/Gräsbeck esittää myös Rachmaninovin nuoruuden aikaisen trion g-molli, jolla kunnioitetaan säveltäjän 150-vuotis juhlavuotta 1873-2023. Monivuotinen englantilainen festivaalivieras Andrew Barnett esittelee Hafträsk trion ja Sibeliuksen perheen oleskelun Norrskatassa.

15.7 jatkuu konsertilla Korppoon kartanossa klo 18.00. Konsertin yhteydessä esitellään englantilaisen huippuviulistin Fenella Humphreyksen ja pianisi Joseph Tongin äskettäin julkaisema Sibelius CD. Ida Wallén laulaa Sibeliuksen viimeiset opusnumeroidut Runeberg laulut op. 90 ja Folke Gräsbeck ja Andrew Barnett johtavat panelikeskustelua teemana Sibeliuksen kadonnut sinfonia nro 8.

16.7 klo 12.30 pidetään muistotilaisuus Sibelius-patsaalla puheineen ja kukkaistervehdyksineen. Toiminnanjohtaja, baritoni Petri Kirkkomäki, esittää tilaisuudessa pari Edward Elgarin laulua laulusarjasta Sea Pictures, opus 37.

16.7 klo 15.00 on festivaalin päätöskonsertti Korppoon kartanossa. Korpotrio (Korpo kartano 1887), aloittaa konsertin ja Sibeliuksen tyttärentytär Satu Jalas (Italia) jatkaa kertomalla viulukappaleista. Hän tuo mukanaan autentisen Stainer-viulun jota Sibelius soitti jo nuorena Korppoossa! Humphreys/Tong esittävät nuoruuden aikaisen sviitin E-duuri(1888), joka jatkokehittelee Korpo-trion melodioita.

Folke Gräsbeck, taiteellinen johtaja

Lisätietoja: Folke Gräsbeck, tel. 044-0980 9902

 

 

   

 
Korppoo logo.1.jpg
 
 
 
 

MEISTÄ

SIBELIUS I KORPO 01 Foto D Siv+®n.jpg
 
 
 

sibelius korppoossa festivaali

Sibeliuksen perhe vietti kesiään Turun saaristossa;  vuonna 1886 Korppoossa, Norrskatassa, Hafträskin kylän Vidixin kartanossa ja vuonna 1887 Korppoon kartanossa. Näinä kesinä Sibelius sävelsi kaksi suurta ja merkittävää pianotrioa: Pianotrio a-molli “Hafträsk” JS 207  sekä Pianotrio D-duuri “Korppoo” JS 209, jotka myöskin ovat kunkin vuoden tärkein sävellys. Edellämainittujen lisäksi Sibelius sävelsi Korppoossa vielä parikymmentä muuta sävellystä, jotka pianotriojen kanssa ovat muodostaneet festivaalin ohjelmiston rungon. Sibelius Korppoossa -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2002 lähtien.

 

“Sibelius-perheen sisarukset nostivat Pehr-sedän taffelipianon kalastusveneeseen, ja soittivat pianotrioa aaltojen päällä. Janne soitti viulua, Christian selloa ja Linda pianoa.” 

 

Historiallinen tausta
1886–1887

Festivaalin taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut pianotaiteilija Folke Gräsbeck. Vuoteen 2022 mennessä tapahtumassa on esitetty yli 270 Jean Sibeliuksen sävellystä, joista 26 kantaesityksinä. Festivaali onkin profiloitunut Sibeliuksen sävellystuotannon erikoisfoorumiksi. Konserteissa on kuultu paljon hänen harvoin esitettyä varhaistuotantoaan, unohtamatta kuitenkaan hänen tunnetumpia mestariteoksiaan. Näitä on usein esitetty erilaisina kombinaatioina, jolloin on saatu valotettua säveltäjämestarin kunkin tyylikauden erityispiirteitä ja samankaltaisuuksia.

Vuodesta 2012 lähtien baritoni Petri Kirkkomäki on toiminut toiminnanjohtajana. Festivaalin järjestäjä on Korppoon Jazz ry joka myös järjestää festivaalin Korpo Sea Jazz. Konserttipäivien lukumääräksi on vakiintunut kolme: perjantai, lauantai ja sunnuntai. Lauantain ohjelmaan on konsertin lisäksi kuulunut tervehdystilaisuus kuvanveistäjä Kari-Petteri Kakkon vuonna 2006 valmistuneen veistoksen äärellä “Nuori Sibelius viulunsa kanssa”. Kuoro- ja orkesterikonsertit on yleensä pidetty Korppoon keskiaikaisessa kirkossa ja muut konsertit puolestaan Korppoon kartanon (arkkitehti Charles Bassi 1805) yläkerran musiikki-salongissa, jossa 21-vuotias Sibelius musisoi perheenjäsentensä kanssa kesällä 1887. Saliin on sittemmin hankittu Grotrian Steinweg laatuflyygeli, joka on ollut mukana useassa radiolle nauhoitetussa konsertissa.

 
 
 

2024 FESTIVAALI

Screen Shot 2018-07-04 at 18.04.11.jpg

Festivaali Sibelius Korppoossa XXIII

19–21.7. 2024

“Jean Sibelius ja Béla Bartók”

Lisätietoja ja lippuja: petri.kirkkomaki@kolumbus.fi, puh. 0400-708 878

 Artistit:

Petri Kirkkomäki, toiminnanjohtaja, baritoni

Folke Gräsbeck, taiteeellinen johtaja, piano

Jyrki Anttila, tenori

Emma Kajander, sopraano

Fredrika Mikkola, viulu, (Ranska), vuoden nuori taiteilija 2024

Laura Mikkola, piano, (Ranska)

Wegelius kamarijouset, joht Erik Nygård, Annemarie Åström, viulu, konserttimestari

Perjantai 19.7. 2024 Iltahämäräkonsertti Korppoon kartano klo 18.00

Jyrki Anttila tenori, Emma Kajander sopraano, Folke Gräsbeck piano, taiteellinen johtaja

m.m. Sibelius: Var det en dröm? - Kansallisromantiikan kultakausi

Lauantaina 20.7. 2024 Norrskatan kirkko klo 15.00

Wegelius kamarijoutset, joht. Erik Nygård, Annemarie Åström viulu, konserttimestari, Folke Gräsbeck piano

m.m Sibelius: Rakastava-sarja, Bartók: Kuusi romanialaista tanssia, Armas Järnefelt: Berceuse, Hylätyn valitus

 

Lauantaina 20.7. 2024 konsertti Korppoon kartanossa klo 18.00 

Emma Kajander sopraano, Fredrika Mikkola viulu, Laura Mikkola piano, Folke Gräsbeck piano

m.m. Sibelius ja astronomia: Meteorisonaatti viululle ja pianolle

 

Sunnuntaina 21.7. 2024 Tervehdys Sibelius-patsaalla, Korppoon keskustassa klo 12.00

Musiikkia, kukkaisterveiset, puheita,

m.m. Emma Kajander sopraano, laulu, Petri Kirkkomäki baritoni puhe ja laulu

 

Sunnuntaina 21.7. 2024 Päättäjäiskonsertti Korppoon kartanossa klo 15.00

Fredrika Mikkola viulu, Laura Mikkola piano, Folke Gräsbeck piano

m.m. Bartók: Rapsodia viululle, Mikrokosmos, Sibelius: Finlandia op.26

Sibeliukselta kysyttiin keitä samanaikaisia säveltäjiä hän piti arvossa. Hän vastasi “R. Strauss, Sjostakovitj ja Bartók”. Strauss ohjelma on jo esitetty Korppoossa ja nyt vuorossa on Bartók. Vuoden nuori taiteilija, viulisti Fredrika Mikkola esittää Bartókin huomiota herättävän Rapsodia nro 1 yhdessä äitinsä, pianovirtuosi Laura Mikkolan (Pariisi)kanssa. Wegelius kamarijouset viettävät 2024 20 vuotisjuhliaan.

Ohjelma kokonaisuudessaan:

 Perjantai 19.7. 2024 Iltahämäräkonsertti Korppoon kartano klo 18.00

Jyrki Anttila tenori, Emma Kajander sopraano, Folke Gräsbeck piano, taiteellinen johtaja

Päivitetään

Lauantaina 20.7. 2024 Norrskatan kirkko klo 15.00

Wegelius kamarijoutset, joht. Erik Nygård, Annemarie Åström viulu, konserttimestari, Folke Gräsbeck piano

Päivitetään

 

Lauantaina 20.7. 2024 konsertti Korppoon kartanossa klo 18.00 

Emma Kajander sopraano, Fredrika Mikkola viulu, Laura Mikkola piano, Folke Gräsbeck piano

Päivitetään

Sunnuntaina 21.7. 2024 Tervehdys Sibelius-patsaalla, Korppoon keskustassa klo 12.00

Musiikkia, kukkaisterveiset, puheita,

Päivitetään

 

Sunnuntaina 21.7. 2024 Päättäjäiskonsertti Korppoon kartanossa klo 15.00

Fredrika Mikkola viulu, Laura Mikkola piano, Folke Gräsbeck piano

Päivitetään

 

 

 



Taiteellinen johtaja Folke Gräsbeck Yle Vegassa. 

Kuuntele tästä: 
(Ruotsiksi) 

 

KESÄN TAITEILIJAT

 

Petri Kirkkomäki, toiminnan johtaja, baritoni

Folke Gräsbeck, taiteellinen johtaja, piano

Jyrki Anttila, tenori

Emma Kajander, sopraano

Fredrika Mikkola, viulu

Laura Mikkola, piano


Wegelius kammarstråkar, kuva Emilia Nyberg


kuvia SIBELIUS KORPOosta vuosien mittaan

Sibeliuksen ooppera “ Neito tornissa”, Korppoon kunnan talo, 2015

Brahe Djäknar Sibeliuksen patsaalla, 201

Brahe Djäknar ja Florakören, johtaja Ulf Långbacka, 2017

Monica Groop ja Folke Gräsbeck, 2015

Taiteilijat ja toiminnan johtaja festivaalin 2017 jälkeen

Sue Knighton - Australia

Sue Knighton ja The Flinders Quartet 2015 - Australia

Satu Jalas, 2016

Satu Jalas soittaa Sibeliuksen viulua, 2016

Folke Gräsbeck, 2016

Folke Gräsbeck & Sebastian Silén, 2016

Folke Gräsbeck & Satu Jalas, 2016

Mari Palo & Folke Gräsbeck, 2017

Fenella Humphreys, Folke Gräsbeck, Helene Lindén Ida Wallén, 2023

Folke Gräsbeck ja Ida Wallén, Fenella Humphreys Sibelius patsaalla, Helene Lindén ja Folke Gräsbeck, Fenella Humphreys jaJoseph Tong, 2023

SIBELIUS KORPPOOSSA

2002 – 2023

OHJELMISTO

ARTISTEJA VUOSIEN varrelta

Ota yhteyttä

 
 

Ota yhteyttä

info@sibeliusfestivalkorpo.com