20131121-113344-Studio Kirkkomäki.jpeg

Tervetuloa hyvä ystävät, Sibelius Korppoossa festivaali järjestetään tänä kesänä jo kahdeksattatoista kertaa tässä kauniissa aurinkoisessa saaristoympäristössä. Kesän festivaali on meille mittasuhteiltaan mittavin ja samalla haastavin festivaalin historiassa. Konserttien lukumäärä nousee perinteisestä kolmesta konsertista seitsemään konserttiin. 

Kesän festivaalissa tulemme esittämään kuudessa konsertissa Sibeliuksen pianotuotannon kokonaisuudessaan, seitsemäs konsertti omistetaan Armas Järnefeltin pianomusiikille. Kuluvana vuonna vietetään Sibeliuksen lankomiehen juhlavuotta, toisin sanoen 150 vuotta hänen syntymästään. Tietojemme mukaan Sibeliuksen pianotuotantoa ei koskaan aikaisemmin ole esitetty keskitetysti yhtenä kokonaisuutena festivaalilla. Olemme tästä jännittyneitä mutta samalla myös ylpeitä.

Olemme myös iloisia siitä että voimme toivottaa tervetulleiksi Korppooseen upeita kansainvälisesti ansioituneita pianotaiteilijoita – moni heistä vierailee Korppoossa ensimmäistä kertaa.

Toivotan Teille arvoisa yleisö nautinnollisia ja henkilökohtaisia elämyksiä kauniissa Korppoon kartanossa Jean Sibeliuksen ja Armas Järnefeltin pianomusiikin merkeissä.

Petri Kirkkomäki

Toiminnan johtaja

Sibelius i Korpo – Sibelius Korppoossa festivaali


IMG_6762.jpg

Parahin festivaalivieras, lämpimästi tervetuloa 18. kerran järjestettävään Sibelius Korppoossa festivaaliin!

Tänä kesänä teemme syväluotauksen pianomusiikin aarteistoon. Ohjelmistomme sisältää nimittäin Sibeliuksen ja hänen lankonsa Armas Järnefeltin pianomusiikkituotannon kokonaisuudessaan.

Suomessa on  Japanin jälkeen maailman toiseksi eniten laatuflyygeleitä asukasta kohden. Olemme omalta osaltamme jatkamassa EU-alueen pitkää perinnettä korkealle arvostetun taidemuodon – pianoiltojen järjestämisessä. Hyvän pianomusiikin helmeilevät melodiat ovatkin jo vuosikymmenien ajan kiehtoneet konserttivieraita.

 Pianomusiikki on runollista ja haaveellista – Sibeliuksen pianokappaleissa voi lisäksi kuulla kaikuja Jugendin ajan viehtymyksestä rikkaaseen koristeluun. Joskus tuntuu kuin kuuntelisi tyyliteltyjen joutsenten tai liljojen muodostamaa pientä soivaa ornamenttia.

ARMAS JÄRNEFELT 150

Viime vuonna juhlistimme festivaaleillamme Oskar Merikannon 150-vuotismuistoa. Tässä yhteydessä arvoisa painotuotteiden taittajamme Severi Blomstedt ehdotti: Miksi emme voisi tänä vuonna juhlia Armas Järnefeltin (1869-1958) syntymän 150-vuotismuistoa?

 Tuumasta toimeen: lauantaina 20.7. kello 17.15 Armas Järnefeltin tyttärenpoika Mikko Sajari avaa ensin Korppoon kartanossa Armas Järnefelt-näyttelyn. Tämän jälkeen on vuorossa kooste Armas Järnefeltin pianomusiikkia; erikoisuutena mm. vasta hiljattain löydetyn Valssin F-duuri kantaesitys.

KAIKKI SIBELIUKSEN 187 PIANOSÄVELLYSTÄ

Pääasiassa keskitymme tänä vuonna Sibeliuksen koko pianotuotantoon, joka tullaan soittamaan seitsemässä laajassa konsertissa. Meillä on ollut ilo saada esiintyjiksi ainutlaatuinen ja kansainvälisesti nimekäs pianistijoukko: Terhi Dostal Berliinistä, Laura Mikkola Pariisista, Sibeliuksen koko opusnumeroidun alkuperäistuotannon levyttänyt Janne Mertanen Suomesta sekä uusi Sibeliusspesialisti Joseph Tong Englannista. Erikseen on vielä mainittava tokiolainen Sae Iida, joka oli yksi aloitteentekijöistä vuonna 2015 käynnistetyssä merkittävässä konserttihankkeessa:  14 japanilaista pianistia soitti Sibeliuksen kootun ja opusnumeroidun ohjelmiston sekä Suomessa että Japanissa.

Aiempiin verrattuna tämänkertaisen festivaalimme yhteenlaskettu soittoaika nousee melkein neljällä tunnilla. Näin sen vuoksi, että nyt esitetään kokonaisuudessaan sekä Sibeliuksen vuosien 1885-89 nuoruuden pianosävellykset että hänen itsensä tekemät kypsän kauden teosten myöhemmät pianosovitukset. 

Ohjelmiston jokaisessa osiossa on lyhyt tyyliopillinen johdanto. Edesmennyt professori Erik Tawastsjerna jakoi Sibeliuksen tuotannon kolmeen ajanjaksoon, joihin olen seuraavassa lisännyt myös neljännen, Nuoruusvuodet.

Nuoruusvuodet, 1885-89, tunnettuja teoksia; Hafträsk-trio (1886), Korppoo-trio (1887),                                    Loviisa-trio (1888), Laulu Näkille (1888), ym.

Kansallisromanttinen kausi, 1890-1906, tunnettuja teoksia; Pianokvintetti (1890), Kullervo (1892), Finlandia (1899), Sinfoniat 1 (1899) ja 2 (1902)

Tyylimuutosten kausi, 1906-20, tunnettuja teoksia; Sinfoniat 3 (1906), 4 (1911) ja 5 (täyd. 1919),                                   Maan laulu (1919)

Synteesin aika, 1923-29, tunnettuja teoksia; Sinfoniat 6 (1923) j 7 (1924), Myrsky (1925), Tapiola (1926)

Tarkkaa kronologiaa noudatetaan kussakin konserttiosiossa, mutta jokainen yksittäinen konsertti tulee kattamaan useampia tyylikausia.

Kesällä 1887 Sibeliusten perhe vietti monia pitkiä musiikki-iltoja Korppoon kartanon musiikkisalongissa. Me puolestamme olemme kiitollisia kartanon nykyiselle emännälle Tuulikki Wahe-Rohrbachille siitä, että hän ja hänen nuori väkensä Kira ja Juhani sekä Gesa ja Markus jälleen kerran ovat antaneet käyttöömme tämän suurenmoisen kauniin kartanon. Ihaillen olemme seuranneet miten he vuosien mittaan ovat kunnostaneet ja uudistaneet päärakennusta ja sen ympäristöä.

Folke Gräsbeck
Taiteellinen johtaja

Sibelius i Korpo – Sibelius Korppoossa festivaali

 

 

   

 
Korppoo logo.1.jpg
 
 
 
 

MEISTÄ

SIBELIUS I KORPO 01 Foto D Siv+®n.jpg
 
 
 

sibelius korppoossa festivaali

Sibeliuksen perhe vietti kesiään Turun saaristossa;  vuonna 1886 Korppoossa, Norrskatassa, Hafträskin kylän Vidixin kartanossa ja vuonna 1887 Korppoon kartanossa. Näinä kesinä Sibelius sävelsi kaksi suurta ja merkittävää pianotrioa: Pianotrio a-molli “Hafträsk” JS 207  sekä Pianotrio D-duuri “Korppoo” JS 209, jotka myöskin ovat kunkin vuoden tärkein sävellys. Edellämainittujen lisäksi Sibelius sävelsi Korppoossa vielä parikymmentä muuta sävellystä, jotka pianotriojen kanssa ovat muodostaneet festivaalin ohjelmiston rungon. Sibelius Korppoossa -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2002 lähtien.

 

“Sibelius-perheen sisarukset nostivat Pehr-sedän taffelipianon kalastusveneeseen, ja soittivat pianotrioa aaltojen päällä. Janne soitti viulua, Christian selloa ja Linda pianoa.” 

 

Historiallinen tausta
1886–1887

Festivaalin taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut pianotaiteilija Folke Gräsbeck. Vuoteen 2017 mennessä tapahtumassa on esitetty yli 270 Jean Sibeliuksen sävellystä, joista 26 kantaesityksinä. Festivaali onkin profiloitunut Sibeliuksen sävellystuotannon erikoisfoorumiksi. Konserteissa on kuultu paljon hänen harvoin esitettyä varhaistuotantoaan, unohtamatta kuitenkaan hänen tunnetumpia mestariteoksiaan. Näitä on usein esitetty erilaisina kombinaatioina, jolloin on saatu valotettua säveltäjämestarin kunkin tyylikauden erityispiirteitä ja samankaltaisuuksia.

Vuodesta 2012 lähtien baritoni Petri Kirkkomäki on ollut toiminnanjohtaja. Festivaalin järjestäjä on Korppoon Jazz ry joka myös järjestää festivaalin Korpo Sea Jazz. Konserttipäivien lukumääräksi on vakiintunut kolme: perjantai, lauantai ja sunnuntai. Lauantain ohjelmaan on konsertin lisäksi kuulunut tervehdystilaisuus kuvanveistäjä Kari-Petteri Kakkon vuonna 2006 valmistuneen veistoksen äärellä “Nuori Sibelius viulunsa kanssa”. Kuoro- ja orkesterikonsertit on yleensä pidetty Korppoon keskiaikaisessa kirkossa ja muut konsertit puolestaan Korppoon kartanon (arkkitehti Charles Bassi 1805) yläkerran musiikki-salongissa, jossa 21-vuotias Sibelius musisoi perheenjäsentensä kanssa kesällä 1887. Saliin on sittemmin hankittu Grotrian Steinweg laatuflyygeli, joka on ollut mukana useassa radiolle nauhoitetussa konsertissa.

 
 
 

2019 FESTIVAALI

Screen Shot 2018-07-04 at 18.04.11.jpg

Korppoo juliste 2019 jpg.jpg

IMG_4923-2.JPG

Taiteellinen johtaja Folke Gräsbeck Yle Vegassa. 

Kuuntele tästä: 
(Ruotsiksi) 

 

KESÄN TAITEILIJAT

 

kuvia SIBELIUS KORPOosta vuosien mittaan

Sibeliuksen ooppera “ Neito tornissa”, Korppoon kunnan talo, 2015

Brahe Djäknar Sibeliuksen patsaalla, 201

Brahe Djäknar ja Florakören, johtaja Ulf Långbacka, 2017

Monica Groop ja Folke Gräsbeck, 2015

Taiteilijat ja toiminnan johtaja festivaalin 2017 jälkeen

Sue Knighton - Australia

Sue Knighton ja The Flinders Quartet 2015 - Australia

Satu Jalas, 2016

Satu Jalas soittaa Sibeliuksen viulua, 2016

Folke Gräsbeck, 2016

Folke Gräsbeck & Sebastian Silén, 2016

Folke Gräsbeck & Satu Jalas, 2016

Mari Palo & Folke Gräsbeck, 2017

SIBELIUS KORPPOOSSA

2002 – 2017

OHJELMISTO

ARTISTEJA VUOSIEN varrelta

Ota yhteyttä

 
 

Ota yhteyttä

info@sibeliusfestivalkorpo.com