20131121-113344-Studio Kirkkomäki.jpeg

Sydämellisesti tervetuloa uusille kotisivuillemme.

Taustalla soi Pelléas et Mélisande op. 46. Istun Korppoon saaristossa kesämökillämme toukokuun viikonloppuna, aurinko paistaa ja meri välkehtii tapansa mukaisesti henkeäsalpaavan kauniina. Tulevan kesän Sibelius Korppoossa festivaalin valmistelut etenevät jo vauhdilla. Täällä Korppoossa Sibelius vietti nuoruudessaan pari kesää musisoiden ja säveltäen, valvoi varmasti yöttömiä saariston öitä ja nautti kimaltelevasta merimaisemasta. Näissä maisemissa syntyivät esimerkiksi teokset Korpo Trio ja Hafträsk Trio, jotka vieläkin sävähdyttävät kuulijaa nuoruuden tuoreudellaan ja kirkkaudellaan.

Kokonaisuudessaan Jean Sibelius sävelsi elämänsä aikana yli 600 sävellystä. Näistä on festivaalimme kuutenatoista ensimmäisenä vuonna esitetty Korppoossa jo yli 270 kappaletta ja kantaesityksiäkin on kertynyt kolmatta kymmentä. Tuntuu siltä että etenemme kesän festivaalimme puitteissa juhlavuodesta toiseen. 2015 vietimme 150-juhlavuotta Sibeliuksen syntymästä, 2016 juhlistimme150 vuotta Ferruccio Busonin syntymästä, 2017 vietimme Suomi 100-juhlavuotta. Tänä kesänä on vuorossa Merikanto 150-juhlavuosi, jonka kunniaksi kesän ohjelmatarjonta on suunniteltu.

Oskar Merikanto kuului 1800- ja 1900-luvun vaihteen keskeisiin musiikkipersoonallisuuksiin Suomessa. Sävelkielen luonteva melodisuus ja valoisuus ja kansanlaulunomainen sävellystyyli tekivät Merikannon tuotannosta rakastetun, ja sen suosiota lisäsi myös pääasiassa suomenkielisen runouden käyttö.

Toivotan Teille nautinnollisia ja henkilökohtaisia elämyksiä kauniissa Korppoon kartanossa Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon musiikin merkeissä.

Petri Kirkkomäki
Toiminnan johtaja

Sibelius i Korpo - Sibelius Korppoossa festivaali


IMG_6762.jpg

Parahin konserttivierailija,

lämpimästi tervetuloa 17. kerran järjestettävän Sibelius Korppoossa -festivaalin konsertteihimme!  Kolme vuotta sitten, 2015, vietettiin Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa – nyt on vastaavasti vuorossa Oskar Merikanto, jonka 150-vuotismuistoa tänä vuonna juhlitaan. Kesällä 1887 Sibeliuksen perhe vietti monta pitkää, epävirallista musiikki-iltamaa Korppoon kartanon maineikkaassa musiikkisalongissa. Olemme nykyiselle emännälle, Tuulikki Wahe-Rohrbachille kiitollisia, että hän ja hänen nuoren väkensä kanssa (Kira ja Juhani, Gesa ja Markus) kerran taas avaavat ovensa meille tähän suurenmoisen kauniiseen taloon.  

Sibelius ja Merikanto

Sibelius ja Merikanto olivat kutakuinkin samanikäisiä, ja on kerrottu, että he myöskin kollegoina olivat harvinaisen hyviä ystäviä keskenään. Sibeliuksen Kullervo-sinfonian kantaesitettiin 28.4.1892, ja Sibelius varmasti arvosti,  että hänen uusi, kansallinen  Kalevala-orientoitunut sävelkielensä sai Merikannolta erinomaiset ja osuvat luonnehdinnat lehtikirjoituksissa. Sibelius vuorostaan kirjoitti hyvin oivallisen, peräti humoristisen esittelyn, kun Merikannon Kesäillan valssi ensimmäistä kertaa julkaistiin vuonna 1895. Aktiivisesti esiintyvänä pianistina Merikanto soitti Sibeliuksen tärkeän Pianosonaatin op. 12 kantaesityksen niinikään vuonna 1895.  

Nelikätinen pianomusiikki kokonaisuudessaan 

Kolmen konsertin aikana esitämme kaikki Sibeliuksen ja Merikannon nelikätiset kappaleet. Sibeliuksella on ainoastaan yksi alkuperäinen nelikätinen pianokappale, Adagio “Rakkaalle Ainolle”. Päivitys on 10.VIII.1931, eli hänen Aino-vaimonsa 60-vuotispäivä. Tyylillisesti se on sangen mielenkiintoinen – tutkijoitten mukaan se mahdollisesti sisältää kadonneen kahdeksannen sinfonian käänteitä. Se sattuu olemaan Sibeliuksen aktiivisen säveltäjäkauden 1881–1931 viimeinen sävellys; sen jälkeen seurasi ns. “Ainolan hiljaisuus”. Ainoastaan kuusi vuotta aikaisemmin syntyi Sibeliuksen viimeinen melodraama Yksinäinen latu (B. Gripenberg). Hienoa on, että saadaan kuulla maineikkaan ohjaajamme Ralf Långbackan lausuntaa!

Merikannolla on peräti yhdeksän hyvin erityyppistä nelikätistä kappaletta. Laajamuotoinen fantasia Tuoll’ on mun kultani on pianistisesti vaikuttava, 17-vuotiaan tekemä! SKS julisti sävellyskilpailun vuonna 1898 kotimainen ooppera aiheena, ja Oskar Merikanto palkittiin ainoana osallistujana oopperallaan Pohjan neiti. Tämä on Suomen historian ensimmäinen suomenkielinen ooppera! Tästä partituurista Merikanto sovitti kolme nelikätistä pianokappaletta, ja niistä Sammon taonta on erityisen vaikuttava – sen miltei hypnoottinen syke enteilee tulevan futurismin rytmiekstaasia.

Kantelemusiikki kokonaisuudessaan

Helkähdys kahdelle kanteleelle on Merikannon ainoa alkuperäinen kantelesävellys.  Myöskin hänen laulujaan että pianokappaleitaan esitetään usein kanteleella, josta kuullaan esimerkkejä.

Sibelius kirjoitti molemmat alkuperäiset kantelekappaleet vaimonsa serkulle Elin Ailama Järnefeltille. Hän oli menettänyt molemmat jalkansa oikeassa terroristihyökkäyksessä, usein liian vaatimattomasti luokiteltuna “Antrean junaonnettomuutena” 1896. Juhani Ahon syntymäpäivää vietettiin taidemaalari Pekka Halosen kotona 1899, ja silloin Sibelius spontaanisti sävelsi viuluäänen sopivaksi Halosen äidin 5-kielisen kanteleen soittoon.

Folke Gräsbeck
Taiteellinen johtaja

 

 

   

 
Korppoo logo.1.jpg
 
 
 
 

MEISTÄ

SIBELIUS I KORPO 01 Foto D Siv+®n.jpg
 
 
 

sibelius korppoossa festivaali

Sibeliuksen perhe vietti kesiään Turun saaristossa;  vuonna 1886 Korppoossa, Norrskatassa, Hafträskin kylän Vidixin kartanossa ja vuonna 1887 Korppoon kartanossa. Näinä kesinä Sibelius sävelsi kaksi suurta ja merkittävää pianotrioa: Pianotrio a-molli “Hafträsk” JS 207  sekä Pianotrio D-duuri “Korppoo” JS 209, jotka myöskin ovat kunkin vuoden tärkein sävellys. Edellämainittujen lisäksi Sibelius sävelsi Korppoossa vielä parikymmentä muuta sävellystä, jotka pianotriojen kanssa ovat muodostaneet festivaalin ohjelmiston rungon. Sibelius Korppoossa -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2002 lähtien.

 

“Sibelius-perheen sisarukset nostivat Pehr-sedän taffelipianon kalastusveneeseen, ja soittivat pianotrioa aaltojen päällä. Janne soitti viulua, Christian selloa ja Linda pianoa.” 

 

Historiallinen tausta
1886–1887

Festivaalin taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut pianotaiteilija Folke Gräsbeck. Vuoteen 2017 mennessä tapahtumassa on esitetty yli 270 Jean Sibeliuksen sävellystä, joista 26 kantaesityksinä. Festivaali onkin profiloitunut Sibeliuksen sävellystuotannon erikoisfoorumiksi. Konserteissa on kuultu paljon hänen harvoin esitettyä varhaistuotantoaan, unohtamatta kuitenkaan hänen tunnetumpia mestariteoksiaan. Näitä on usein esitetty erilaisina kombinaatioina, jolloin on saatu valotettua säveltäjämestarin kunkin tyylikauden erityispiirteitä ja samankaltaisuuksia.

Vuodesta 2012 lähtien baritoni Petri Kirkkomäki on ollut toiminnanjohtaja. Festivaalin järjestäjä on Korppoon Jazz ry joka myös järjestää festivaalin Korpo Sea Jazz. Konserttipäivien lukumääräksi on vakiintunut kolme: perjantai, lauantai ja sunnuntai. Lauantain ohjelmaan on konsertin lisäksi kuulunut tervehdystilaisuus kuvanveistäjä Kari-Petteri Kakkon vuonna 2006 valmistuneen veistoksen äärellä “Nuori Sibelius viulunsa kanssa”. Kuoro- ja orkesterikonsertit on yleensä pidetty Korppoon keskiaikaisessa kirkossa ja muut konsertit puolestaan Korppoon kartanon (arkkitehti Charles Bassi 1805) yläkerran musiikki-salongissa, jossa 21-vuotias Sibelius musisoi perheenjäsentensä kanssa kesällä 1887. Saliin on sittemmin hankittu Grotrian Steinweg laatuflyygeli, joka on ollut mukana useassa radiolle nauhoitetussa konsertissa.

 
 
 

2018 FESTIVAALI

Screen Shot 2018-07-04 at 18.04.11.jpg

SibeliusKorpoFestivalProgram

IMG_4923-2.JPG

Taiteellinen johtaja Folke Gräsbeck Yle Vegassa. 

Kuuntele tästä: 
(Ruotsiksi) 
https://arenan.yle.fi/1-4464698

 

 

KESÄN TAITEILIJAT

 

kuvia SIBELIUS KORPOosta vuosien mittaan

Sibeliuksen ooppera “ Neito tornissa”, Korppoon kunnan talo, 2015

Brahe Djäknar Sibeliuksen patsaalla, 201

Brahe Djäknar ja Florakören, johtaja Ulf Långbacka, 2017

Monica Groop ja Folke Gräsbeck, 2015

Taiteilijat ja toiminnan johtaja festivaalin 2017 jälkeen

Sue Knighton - Australia

Sue Knighton ja The Flinders Quartet 2015 - Australia

Satu Jalas, 2016

Satu Jalas soittaa Sibeliuksen viulua, 2016

Folke Gräsbeck, 2016

Folke Gräsbeck & Sebastian Silén, 2016

Folke Gräsbeck & Satu Jalas, 2016

Mari Palo & Folke Gräsbeck, 2017

SIBELIUS KORPPOOSSA

2002 – 2017

OHJELMISTO

ARTISTEJA VUOSIEN varrelta

Ota yhteyttä

 
 

Ota yhteyttä

info@sibeliusfestivalkorpo.com