MEISTÄ

SIBELIUS I KORPO 01 Foto D Siv+®n.jpg
 
 
 

sibelius korppoossa festivaali

Sibeliuksen perhe vietti kesiään Turun saaristossa;  vuonna 1886 Korppoossa, Norrskatassa, Hafträskin kylän Vidixin kartanossa ja vuonna 1887 Korppoon kartanossa. Näinä kesinä Sibelius sävelsi kaksi suurta ja merkittävää pianotrioa: Pianotrio a-molli “Hafträsk” JS 207  sekä Pianotrio D-duuri “Korppoo” JS 209, jotka myöskin ovat kunkin vuoden tärkein sävellys. Edellämainittujen lisäksi Sibelius sävelsi Korppoossa vielä parikymmentä muuta sävellystä, jotka pianotriojen kanssa ovat muodostaneet festivaalin ohjelmiston rungon. Sibelius Korppoossa -tapahtuma on järjestetty vuodesta 2002 lähtien.

 

“Sibelius-perheen sisarukset nostivat Pehr-sedän taffelipianon kalastusveneeseen, ja soittivat pianotrioa aaltojen päällä. Janne soitti viulua, Christian selloa ja Linda pianoa.” 

 

Historiallinen tausta
1886–1887

Festivaalin taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut pianotaiteilija Folke Gräsbeck. Vuoteen 2017 mennessä tapahtumassa on esitetty yli 270 Jean Sibeliuksen sävellystä, joista 26 kantaesityksinä. Festivaali onkin profiloitunut Sibeliuksen sävellystuotannon erikoisfoorumiksi. Konserteissa on kuultu paljon hänen harvoin esitettyä varhaistuotantoaan, unohtamatta kuitenkaan hänen tunnetumpia mestariteoksiaan. Näitä on usein esitetty erilaisina kombinaatioina, jolloin on saatu valotettua säveltäjämestarin kunkin tyylikauden erityispiirteitä ja samankaltaisuuksia.

Vuodesta 2012 lähtien baritoni Petri Kirkkomäki on ollut toiminnanjohtaja. Festivaalin järjestäjä on Korppoon Jazz ry joka myös järjestää festivaalin Korpo Sea Jazz. Konserttipäivien lukumääräksi on vakiintunut kolme: perjantai, lauantai ja sunnuntai. Lauantain ohjelmaan on konsertin lisäksi kuulunut tervehdystilaisuus kuvanveistäjä Kari-Petteri Kakkon vuonna 2006 valmistuneen veistoksen äärellä “Nuori Sibelius viulunsa kanssa”. Kuoro- ja orkesterikonsertit on yleensä pidetty Korppoon keskiaikaisessa kirkossa ja muut konsertit puolestaan Korppoon kartanon (arkkitehti Charles Bassi 1805) yläkerran musiikki-salongissa, jossa 21-vuotias Sibelius musisoi perheenjäsentensä kanssa kesällä 1887. Saliin on sittemmin hankittu Grotrian Steinweg laatuflyygeli, joka on ollut mukana useassa radiolle nauhoitetussa konsertissa.